Adaptabilitate si flexibilitate: motoare electrice si reductoare melcate

bracomotoareelectrice.ro

Incepem cu inceputul: oriunde este nevoie de ventilatie. Cum societatea in momentul de fata se confrunta tot mai mult cu fenomenul poluarii, se cauta solutii care sa usureze munca, sa o faca mai placuta si mai productiva prin inlaturarea aerului viciat. In special in sectoare unde se lucreaza cu compusi chimici, toxici – precum domeniul industrial – ori in sectorul comercial in care depozitele, halele si chiar hipermarketurile au nevoie de un flux de aer constant pentru a mentine calitatea produselor, este nevoie de un sistem de ventilatie bine pus la punct.

Solutia ventilatiei in locuinte este simpla: ai cumparat cateva ventilatoare, cate unul pentru fiecare camera, ori un sistem de aer conditionat si problema reimprospatarii aerului este rezolvata. Pentru sectoare precum cel industrial sau comercial se impun insa solutii mai practice, mai eficiente, de mai mare amploare. Intra in rol astfel ventilatoarele industriale. Functionand pe acelasi principiu ca si ventilatoarele de uz casnic – lamele se rotesc in jurul unui ax si ofera fluxul de aer dorit – ventilatoarele industriale au insa nevoie de alimentare suplimentara. Acest lucru este posibil doar cu ajutorul motoarelor electrice de mare putere.

Adaptabilitatea si flexibilitatea in utilizare este un necesar absolut. Mediile in care vor actiona ventilatoarele industriale si motoarele electrice sunt din cele mai diverse, in functie de sector. In unele situatii exista mult praf – este astfel nevoie de motoare electrice cu protectie suplimentara la praf. Alteori se lucreaza la temperaturi extreme ori in conditii ridicate de umiditate – la fel se necesita protectie antiexplozie, deoarece motoarele se pot supraincalzi sau se pot scurtcircuita datorita temperaturii si umezelii.

O alta situatie este cea in care este nevoie de anumite perioade de functionare ori de trepte diferite de intensitate pentru fluxul de aer. Intra in ecuatie astfel gama variatoarelor de turatie si a reductoarelor – si acestea de diverse tipuri. In functie de structura motorului electric si de necesarul de adaptare, reductoarele se impart in reductoare melcate, reductoare coaxiale, reductoare ortogonale sau reductoare planetare. Despre reductoarele melcate sau de orice tip poate fi spus un singur lucru: puterea motorului este adaptata in functie de necesitati cu ajutorul lor. Dimensiunile si greutatea ansamblului per total este foarte importanta pentru alegerea unui anume tip. Este necesara o asigurare suplimentara, motoreductorul trebuie sa aiba loc pe instalatie, motorul trebuie sa aiba spatiul necesar pentru a fi bine racit, axul de iesire trebuie sa se potriveasca cu instalatia si asa mai departe.

Ideea principala este ca oricare ar fi necesarul de ventilatie, de flux de aer dorit ori chiar de transport de diverse gaze intre incinte (aplicabilitate in industria chimica), sistemele de ventilatie complexe alimentate de motoare electrice adaptate cu motoreductoare si variatoare de turatie indeplinesc cu succes aceasta misiune.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *