Arta tacerii: invata cand sa nu vorbesti

tacere

Tacerea e de aur – aceasta expresie proverbiala este scurta, insa plina de intelepciune. Arta si disciplina tacerii s-a pierdut la generatiile din ziua de astazi. Lasand la o parte libertatea de expresie, oamenii pur si simplu nu realizeaza ca in unele momente este important sa mentii tacerea. Internetul si telefoanele mobile au facut realmente imposibila rezistenta la tentatia de a comunica tot ce ne trece prin cap.

Nu e normal sa spunem intotdeauna ceea ce gandim?

Ei bine, uneori nu. Cuvintele sunt unelte foarte puternice, pot fi folosite pentru a educa dar si pentru a dauna, pentru a binecuvanta dar si pentru a blestema, pentru a arata cunostintele dar si pentru a evidentia nestiinta. Este o mare greseala sa dai frau liber cuvintelor cand esti ranit, furios sau emotional, deoarece sentimentele si gandurile se schimba foarte repede.

Asta nu inseamna ca nu mai trebuie sa iti exprimi deloc parerea legat de lucrurile ce te pasioneaza. Totusi a-ti tine gura, a sta deoparte de social media, a pune deoparte telefonul pentru a asculta si a-ti face o idee clara este o miscare foarte inteleapta. Cand vine vorba de cuvinte, calitatea depaseste net cantitatea. Cu cat spui mai putin, cu atat mai multa lume va asculta.

Daca simti ca ceva trebuie neaparat spus, asteapta momentul potrivit. Asteapta acel moment in care acel lucru va fi cu adevarat ascultat. Spune-ti parerea folosindu-ti inteligenta si cuvintele alese in asa fel incat oamenii sa inteleaga exact ce vrei sa transmiti. Cuvintele sunt mult mai valoroase cand sunt spuse persoanelor potrivite, la timpul potrivit si in cea mai buna modalitate de exprimare. Pe scurt asta ar fi echivalent cu avertismentul de a gandi inainte de a vorbi – fie ca exprimarea se face prin cuvinte, mesaje text sau postari.

Data viitoare cand iti exprimi parerea, gandeste-te ce impact va avea asupra ta, asupra celor dragi, asupra relatiilor, a carierei si a renumelui tau. Exprima-te numai atunci cand se merita si abtine-te cand asta se dovedeste a fi mai eficient.

Leave a Comment

Your email address will not be published.