Avantaje si dezavantaje ale homeopatiei
Homeopatia, ca mijloc de tratament, a fost acceptata de oameni din intreaga lume. Alaturi de Ayurveda, este practicata ca si tip de medicina alternativa. Acceptarea acestui tip de medicina a fost destul de lenta la inceput, comparativ cu medicina traditionala; cu toate acestea atitudinea s-a schimbat pe parcursul anilor. A castigat popularitate si acceptare, insa exista si o disputa cu privire la avantajele si dezavantajele pe care le prezinta. Sa vedem in continuare cateva astfel de argumente pro si contra.
- Homeopatia este considerata un remediu foarte sigur, o modalitate de tratament ce tinteste imbunatatirea capacitatilor proprii de vindecare ale organismului, pentru ca acesta sa poata lupta cu bolile. Medicamentele folosite sunt sigure si nu contin ingrediente daunatoare. De asemenea, nu estompeaza durerea neaparat, ci intaresc sistemul imunitar, tratand direct cauza afectiunii.
- Medicamentele si remediile homeopate sunt sigure pentru orice categorie de varsta, nu au efecte secundare si pot fi folosite atat la copii, adulti, varstnici dar si la femei gravide.
- Remediile si tratamentele sunt de asemenea bazate pe ingrediente naturale, prin urmare sunt foarte usor acceptate de corp.
- Un alt avantaj al medicamentelor homeopate este usurinta utilizarii lor. Vin in general sub forma de pastilute de zahar, ce pot fi usor depozitate si transportate, putand fi usor luate oricand si oriunde.
- Comparativ cu alte forme de tratament, cel homeopat se poate dovedi de multe ori si mai ieftin, putand de asemenea fi folosit si in completarea remediilor medicinei traditionale, intrucat nu are efecte secundare.
Cat priveste dezavantajele, singurul neajuns cu care s-ar putea intalni o persoana ar fi doar gradul de pregatire al medicului homeopat. Nu exista inca suficiente institutii care sa sustina cursuri profesionale, de aceea uneori este pusa la indoiala autenticitatea acestor medici si ale remediilor pe care le prescriu. De asemenea, un alt mare neajuns ar fi ca actioneaza treptat, remediile homeopate neputand fi folosite in situatii de urgenta.
Punand in balanta avantajele si dezavantajele, se poate afirma ca remediile homeopate sunt recomandate daca se doreste un caracter cat mai non-invaziv, care sa vindece corpul pe cale naturala, intarindu-i in acelasi timp rezistenta si sistemul imunitar. Pentru urgente insa, raman recomandate remediile medicinei traditionale, care dupa stabilizarea pacientului pot fi insotite de remedii homeopate.