Avantaje si dezavantaje ale spumei poliuretanice
Datorita usurintei cu care se aplica, spuma poliuretanica sub forma de spray folosita pentru izolatii castiga din ce in ce mai multa popularitate in zilele noastre. Alternativa buna la alte metode traditionale de izolare, cum ar fi spre exemplu cea cu vata de sticla, are totusi atat avantaje cat si dezavantaje.
Investitia intr-o izolatie buna poate scuti proprietarul unei locuinte de costuri mari cu incalzirea sau cu intretinerea locuintei. O izolatie proasta creste costurile atat cu intretinerea – se poate forma mucegai sau igrasie, dar si cu agentul termic – odata ce izolatia nu este de buna calitate caldura se va disipa mai repede.
Cum functioneaza, mai exact, izolatia cu spuma? Pistoalele cu spray pulverizeaza chimicalele lichide in spatiile dorite, iar aceste chimicale, in contact cu aerul, formeaza acea spuma expandata care acopera complect portiunea respectiva, sigiland-o.
Izolatia poate fi realizata in mai multe moduri. Cel cu spuma expandata, utilizat in majoritatea cazurilor, foloseste spuma poliuretanica, sintetizata din rasini poliiso si poliol, bazata partial si pe soia. Utilitatea spumei poliuretanice o recomanda pentru izolatia eficienta a peretilor sau tavanelor, formand o bariera si prevenind disiparea caldurii mai ales in lunile de iarna, eficientizand consumul de energie termica.
Un alt avantaj ar fi faptul ca, spre deosebire de spatiile ramase libere in urma izolatiei cu vata de sticla, izolatia cu spuma poliuretanica sigileaza complet zona ce se doreste a fi acoperita. Se previne astfel si disiparea caldurii dar si formarea de mucegai si igrasie, chiar si infestatiile cu insecte.
Exista totusi si cateva puncte in minus. Unul dintre acestea ar putea fi considerat costul mai mare, comparativ cu alte tipuri de izolatie. Unele persoane sunt chiar alergice la substantele continute de spuma poliuretanica. Vaporii toxici sunt de asemenea si inflamabili, iar unele forme de astfel de izolatii pot sa provoace si emisia de gaze de sera. Aceste dezavantaje pot fi insa inlaturate sau minimizate prin purtarea de echipament de protectie adecvat, montare corecta – in cazul in care izolatia se face de catre proprietar – sau apelarea pur si simplu la o echipa de specialisti, de profesionisti. Nota finala recomanda spuma poliuretanica pentru izolatii, in detrimentul altor produse folosite in acest scop.