Ce trebuie sa stim despre negocieri

Toata lumea apeleaza la negociere la un moment dat, pentru a putea obtine un rezultat favorabil lui. Daca avem tehnica potrivita putem negocia foarte mult. Iata cateva dintre tehnicile negocierii:

Un prim lucru pe care trebuie sa il stim in materie de negociere este faptul ca persoanele care negociaza ar trebui sa fie in numar de doua. In timp ce prim persoana negociaza la sange, este o persoana dura, rece si aparent inflexibila, cealalta este toal opusa. Ea incearca sa faca omul sa cedeze un anumit pret, vorbind frumos si comportandu-se cat mai frumos cu persoana respectiva. Avantajul consta in faptul ca prima persoana, cea dura va porni negociatul cu cereri inalte fiind sigur, hotarat si ferm vis-a-vis de ceea ce vrea sa obtina, in timp ce a doua persoana are rolul de a aplana situatia si de convinge persoana sa ajunga la o intelegere cu negociatorul.

Exista tehnica eludarii care are ca scopul de a afla detalii despre persoana cu care urmeaza sa negocieze. Aceasta, se va interesa despre persoana vorbind cu fostii colegi sau cu persoanele din jurul persoanei avizate spre negociere cu scopul de a ingradi persoana respectiva.

O alta tehnica foarte intalnita este cea in care negociatorul se lasa influentat si pare sa asculte nevoile si problemele persoanei cu care negociaza. El pare ca asculta ceea ce are nevoie persoana respectiva si ca se adapteaza nevoilor ei. Bineinteles, persoana cu care veti negocia va aprecia faptul ca sunteti interesat de probleme si va dori sa se impace cu tine.

De asemenea, exista tehnica prin care se ofera o prima negociere. Negociatorul nu va spune niciodata din prima ca pretul este negociabil si va incerca sa ramana pe acelasi pret. In acest moment cel mai indicat este sa nu se faca o oferta cu cereri foarte inalte sau sa nu se faca o oferta cu cereri prea scazute.

Leave a Comment

Your email address will not be published.