Comportamentul adolescentilor
Adolescenta este una din cele mai confuze perioade din viata unei persoane. Este acea perioada cand nu stii exact cum sa te comporti sau cum sa te simti. Exista atat trasaturi de adult cat si de copil intr-un adolescent, si asta creaza confuzia. In plus fata de asta, pubertatea si hormonii au si ei contributia lor.
Perioada adolescentei incepe de obicei de pe la 13 ani, in unele cazuri isi poate face aparitia chiar de pe la 10 ani. Varsta nu este un criteriu standard pentru a face o evaluare in acest sens. Pe langa schimbarile fizice prin care trece organismul, se petrec si cateva schimbari in comportament si mentalitate. Astfel apar noi nevoi, conceptii si comportamente in consecinta, dupa cum urmeaza.
Daca privim dezvoltarea si psihologia unui adolescent, cea mai importanta schimbare in comportament pe care o pot vedea parintii este nevoia de spatiu si de independenta. Nu mai depind de parinti pentru orice lucru minor si subliniaza asta cu orice ocazie. Nu vor asculta tot timpul de ceea ce spun parintii, vor sa fie independenti in toate deciziile pe care le iau. Astfel incep sa se indeparteze de parinti si devin ca niste adulti care au nevoie de spatiu. Desi vor sa fie independenti, nu au experienta necesara pentru a lua deciziile cele mai bune, in acest sens inca au nevoie de parinti.
Adolescentii realizeaza treptat ca exista si o lume in afara caminului, ca mai sunt si altii in situatia lor dificila, astfel prietenii ajung pe primul loc. Mai importanta decat atat este nevoia de apartenenta la un grup. Frica de singuratate este asociata cu nevoia de a fi cu prietenii. Aceasta nevoie de apartenenta la un grup nu are tot timpul rezultate benefice, pot sa ajunga sa se apuce de fumat, de consumat alcool, pot ajunge sa faca acte de vandalism doar din aceasta nevoie de a fi intr-un grup. Neavand idee de consecintele actiunilor lor, se complac in stagiul in care sunt.
Rebeliunea – trasatura aproape sinonima cu comportamentul adolescentin. Este modalitatea prin care adolescentul isi afirma independenta si identitatea. Incep sa gandeasca, sa proceseze, sa isi puna intrebari, sa analizeze lucrurile si apoi aleg sa nu mai asculte si sa nu mai accepte tot ceea ce spun parintii. Vor sa isi formeze propriile pareri si cu toate schimbarile hormonale si starea de confuzie, acest comportament devine foarte dificil.
Comportamentul adolescentin este o problema delicata atat pentru parinti cat si pentru copiii lor. Comunicarea si legaturile puternice formate si mentinute pot ajuta tinerii sa treaca mai usor prin aceasta etapa a vietii.