Critica constructiva

critica

Critica constructiva implica o evaluare facuta pentru a aduce imbunatatiri persoanei criticate. Este important ca atat criticul cat si persoana criticata sa abordeze acest subiect intr-un mod pozitiv.

De cele mai multe ori critica este un sinonim al dezaprobarii, exprimat prin scoaterea in evidenta a defectelor; poate fi insa si o analiza facuta intr-un mod constructiv. Acest tip de critica este o exprimare a compasiunii fata de persoana catre care este adresata. Ofera relatii sanatoase si cordiale, cat timp se pastreaza o atitudine pozitiva atat de catre critic cat si de catre cel ce este criticat.

Cel ce critica trebuie sa inteleaga motivul pentru care face acest lucru, pentru ca nu este corect a critica doar din simplul motiv ca e placut. Cunoasterea domeniului in care activeaza cel criticat si expertiza indreptatesc o persoana sa critice. Informatiile incomplete, cunoasterea insuficienta a anumitor lucruri cu privire la subiect nu reprezinta bazele criticii constructive.

Recomandare: daca ai de criticat pe cineva, critica-i munca si nu critica persoana efectiva. Daca se impune criticat comportamentul, fa doar asta si evita sa invinovatesti persoana si pentru alte lucruri. Nu este nevoie de implicare personala cand critici o persoana.

Absolut necesar, imperios chiar, este sa fii si tu pregatit sa accepti critici. Dreptul de a critica implica si faptul ca tu poti fi priticat. Va trebui sa inveti sa fii suficient de fair-play pentru a putea accepta critici. La fel precum critica ta constructiva oferita poate ajuta o persoana, si cea pe care o primesti tu te poate ajuta.

In special parintii si profesorii aleg aceasta metoda a criticii constructive pentru a-si ajuta copiii sau studentii sa se imbunatateasca. Imagineaza-ti ca nu esti criticat niciodata de o persoana mai in varsta, elimina total din viata ta elementul criticii. Cum ar fi fost? Ai mai fi devenit persoana care esti in ziua de astazi? Ai mai fi putut sa lucrezi asupra slabiciunilor daca nu ai fi fost facut constient de ele? Cu siguranta nimeni dintre noi nu am fi obtinut ceea ce avem astazi fara a face fata criticilor, prin urmare data viitoare cand esti criticat, nu te descuraja, ci fii recunoscator criticilor tai.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *