Cum afecteaza exercitiile fizice creierul?
De cateva decenii expertii medicali au dezbatut conexiunea intre eficienta fizica si cea mentala. Ajuta exercitiile fizice la functionarea creierului? Cum sunt conectate activitatile fizice cu dezvoltarea creierului? Aceste intrebari si altele similare legate de beneficiile antrenamentelor fizice pentru o minte sanatoasa au declansat numeroase cercetari si studii in domeniu. Rezultatele studiilor au fost remarcabile, dovedind net faptul ca activitatea fizica joaca un rol vital in imbunatatirea sanatatii mintale.
Nu mai e nevoie sa accentuam faptul ca exercitiul fizic imbunatateste circulatia si prin urmare pastreaza corpul sanatos. Cum ajuta aceste activitati si creierul? Conform cercetarilor exista conexiuni mai profunde intre aceste doua aspecte.
Principala asociere intre activitatea cerebrala si cea fizica o reprezinta circulatia imbunatatita a sangelui. O circulatie buna datorata exercitiului fizic mareste fluxul de sange catre creier.
Plimbari, alergari, jogging, inot sau alte tipuri de exercitii fizice ajuta de asemenea mintea sa scape de depresie si de gandurile negative. De aceea de multe ori cand suntem tristi angajarea intr-o activitate fizica ne inlatura toate gandurile si ne ajuta sa ne rezolvam mai eficient problemele.
Conform altor studii, miscarea are efecte deosebit de benefice pentru functionarea creierului, iar daca sunteti in cautare de putere cerebrala, trebuie sa includeti pe langa activitatile mentale si activitati fizice in rutina zilnica. Astfel persoanele angajate in activitati fizice se dovedesc a avea abilitati bune de memorare, capacitate mai mare de concentrare, abilitati analitice mai bune si asa mai departe.
Un exercitiu bun de trezire si activare a creierului, atat pentru tineri cat si pentru cei mai in varsta, este urmatorul: chiar atunci cand te-ai trezit si te ridici din pat, misca-ti si intinde-ti degetele de la picioare. Foarte eficienta metoda si pentru cei ce petrec ore multe muncind in fata computerului. Acest simplu exercitiu ajuta creierul sa devina mai alert.
Dupa cum se poate vedea din cele enumerate mai sus, miscarea si creierul au o legatura puternica ale carei beneficii pot fi simtite numai daca incepem sa introducem exercitiile fizice in rutina zilnica.