Cum putem identifica comportamentul de tip bordeline

Personalitatea Borderline

Tulburarea de personalitate borderline poate fi o conditie medicala suparatoare, atat pentru pacient cat si pentru cei din jurul sau. Pacientul cu personalitate borderline are dificultati in controlarea emotiilor si este deseori in stare de revolta – probabil datorita unor experiente traumatice in copilarie sau unor disfunctionalitati cerebrale.

Constientizarea crescuta si cercetarile despre aceasta afectiune ajuta la imbunatatirea tratamentului si la o mai buna intelegere a personalitatii borderline. Noile date indica faptul ca tulburarea de personalitate borderline se amelioreaza in timp, astfel incat pacientii pot avea o viata fericita si implinita.

Este posibil ca persoanele cu tulburare de personalitate de tip bordeline sa nu fie diagnosticate corect timp de cativa ani dupa ce au inceput sa caute ajutor. Tulburarea este foarrte dificil de recunoscut, pentru ca poate lua o multitudine de forme. O persoane care prezinta simptomele si comportamentele descrise in urmatoarea parte, ar putea fi bolnav de BPD.

1.Incercari frenetice de a evita orice abandon real sau imaginar. Unii pacienti ar putea sa urmareasca un prieten sau pe cineva drag ori chiar sa se automutileze pentru a atrage atentia cuiva la care tine.

2.Prezenta unui tipar de instabilitate relationala accentuata. Persoanele cu BPD pot trece foarte repede de la idealizare si sentimente de iubire fata de cineva la sentimente intense de furie fata de acea persoana.

3.Prezenta unor semne de instabilitate in ceea ce priveste imaginea de sine sau constiinta de sine, care poate duce la incercari disperate de a castiga aprobarea celorlati.

4.Reactii impulsive manifestate sub forma a cel putin doua comportamente potential autodistructive: cheltuieli excesive, sex neprotejat etc.

5.Comportament suicidar sau automutilare.

6.Instabilitate emotionala cu modificare intense de dispozitie, care dureaza adesea doar cateva ore, dar sunt foarte greu de controlat.

7.Sentiment de vid interior, in cea mai mare parte a timpului.

8.Furie nejustificata.

9.Sentiment de paranoia de scurta durata, mai ales in urma expunerii la stres sever.

Leave a Comment

Your email address will not be published.