Cum sa identifici greselile si sa inveti din ele

greseli

Ca si regula generala, am fost educati sa ne fie rusine de greselile noatre, drept urmare cel care le comite nu este considerat tocmai inteligent. Oricum inteligenta este ceva relativ si o persoana nu trebuie judecata numai pe baza erorilor comise. O noua metoda de abordare a greselilor incepe cu “Ah! Interesant” in loc de “Vai!” in momentul in care sunt comise. De ce aceasta reactie? Pentru ca tot timpul greselile ne-au fost adevaratii profesori, si o persoana care face mai multe greseli invata mai multe lucruri.

Oamenii sunt destinati sa faca greseli, asa ca de ce sa ne mai intrebam cum am putut comite asa ceva? In al doilea rand, trebuie sa intelegem ca nu mai putem schimba ceva deja indeplinit. E mai bine sa lasam totul in urma si sa mergem mai departe. In al treilea rand, odata greseala comisa si lasata in trecut, trebuie sa ramana acolo. Mintea nu mai trebuie sa si-o aminteasca si sa reflecteze asupra ei, pentru ca acest lucru nu va aduce decat dezamagire. A nu purta si in viitor greselile inseamna de fapt a nu mai comite din nou aceleasi greseli. Trebuie sa incercam lucruri noi, sa gresim din nou, in scopul de a invata lucruri noi.

Sunt cativa pasi importanti de parcurs pentru a trece peste greseli. Primul ar fi recunoasterea, realizarea faptului ca fapta comisa nu a fost una corecta. Al doilea pas ar fi asumarea raspunderii, nu dam vina pe situatie, conjunctura si nu incercam sa ne justificam. Am gresit, suportam consecintele. Odata lamurite aceste lucruri, al treilea pas este sa nu mai repetam aceleasi greseli, sa invatam din ele si sa nu le comitem din nou sub nici o alta forma. Invataturile trase de pe urma greselilor anterioare trebuiesc puse in aplicare, astfel ne vom perfectiona in continuu, chiar daca pe parcurs mai exista mici hopuri. Fie ca invatam din propriile greseli sau ale altora, atitudinea este cea care conteaza. E mare lucru a accepta ca ai gresit si a invata ceva din acest lucru. Persoanelor optimiste le vine mai usor, cele pesimiste se cramponeaza de erorile comise prea mult timp si nu invata mare lucru, ajungand sa fie puse de cele mai multe ori in aceeasi situatie sa greseasca.

In concluzie, daca vrei ca greselile tale sa fie treptele spre viitorul succes, atitudinea negativa trebuie schimbata si totul trebuie privit optimist. Odata dobandit acest curaj, vei fi mai increzator si te vei concentra asupra experientei pe care o acumulezi in prezent in loc sa iti fie frica sa gresesti, in cele din urma acest lucru oferindu-ti adevarata placere de a avea succes in orice intreprinzi in viata.

Leave a Comment

Your email address will not be published.