Cum sa te antrenezi pentru maraton

maraton

Oamenii tind sa creada ca a alerga la un maraton este de-a dreptul imposibil. Totusi, daca te antrenezi adecvat si te concentrezi atat pe nutritie cat si pe o stare generala buna, este foarte posibil sa reusesti.

Antrenamentul pentru maraton iti va ocupa mult timp, mai ales daca sesiunile de alergare vor fi facute pe intreaga distanta de peste 40 km. Aceste alergari pot dura ore si te poti astepta sa fii epuizat si sa nu mai fii bun de nimic pentru restul zilei. Asadar este important sa gasesti acel program de antrenament cu care sa te poti descurca. Recomandat ar fi sa faci alergari timp de patru zile pe saptamana, trei sesiuni mai scurte si una mai lunga. Daca antrenamentul implica alergarea pe intreaga distanta intr-o zi in care trebuie sa mergi si la munca, probabil nu vei putea reusi, asa ca sesiunea mai lunga ar trebui programata intr-o zi nelucratoare.

Alergare pe banda sau in aer liber? Maratonul se va desfasura in aer liber, deci este recomandat si antrenamentul sa fie facut in acelasi mediu. Conditiile meteo intervin insa aici, daca ploua ideea de alergat in aer liber nu mai este atat de atragatoare. Poti astfel combina antrenamentele, in zilele ploioase sa alergi pe banda, si in cele cu vreme buna sa te antrenezi in aer liber.

Zilele de odihna sunt la fel de importante precum si cele in care se fac sesiunile de alergare. Daca nu te odihnesti, corpul nu se va putea reface si nu vei putea sa alergi mult timp, poti risca si accidentari. Alimentatia are si ea un rol important. Daca organismul nu este alimentat corespunzator, rezistenta la efort scade dramatic, si nici macar antrenamentele nu vor mai putea fi sustinute. Hidratarea si alimentatia corespunzatoare te vor ajuta sa continui, pentru ca antrenamentele si maratonul in sine presupun un consum ridicat de calorii.

Familia si prietenii pot fi un adevarat sprijin. In timp ce te antrenezi, familia se va ocupa de celelalte responsabilitati, te vor incuraja si te vor sprijini din punct de vedere moral. Daca intr-adevar iti doresti sa alergi la un maraton, antrenamentele pot fi destul de dificile, insa cu un sprijin moral si urmand un regim de viata sanatos vei reusi.

Leave a Comment

Your email address will not be published.