Cum sa-ti faci copilul sa te asculte
A fi parinte presupune multe provocari, in special pentru faptul ca formeaza comportamentul si caracterul copiilor. Uneori insa poti simti ca te-ai saturat, ca nu mai poti sa suporti. Important de tinut minte este faptul ca nu exista o metoda specifica pentru a fi parinte. Toata lumea invata prin metoda incercarilor si greselilor.
La fel cum nu exista parinti perfecti, nu exista nici copii perfecti. Acei micuti draguti pe care i-ai invelit si i-ai pus la culcare arunca acum cu jucarii in tine, tipa si uneori parca te fac sa te urci pe pereti. Aminteste-ti totusi ca nu fac acele lucruri pentru ca te urasc, este doar un semn ca micutii cresc si devin independenti.
Cand sunt la scoala primesc ordine tot timpul, teme de facut, sunt ascultati si notati, acasa fiind singurul loc unde pot sa-si exteriorizeze independenta. Astfel aleg uneori sa nu asculte, incearca si ei diverse metode si poate uneori iti pun rabdarea la incercare. Ca parinte, trebuie sa fii rabdator si sa fii un exemplu pentru cei mici. Cateva sfaturi pentru a te descurca in cazul unui comportament dificil al celor mici sunt prezentate in continuare.
Pentru a le indrepta greselile si nu numai, poti folosi umorul. Poti sa folosesti modalitati creative pentru a-i instrui si amuza in acelasi timp. Se detensioneaza atmosfera prin amuzament, micile jocuri incluse in timpul activitatilor zilnice pot ajuta la randul lor, sunt mult mai benefice decat mustrarile sau cearta.
Daca micutul a gresit, e normal sa il corectezi. Ai grija insa cum o faci. Copilul considera foarte intimidant adultul care sta in picioare si ii face observatii. Recomandat ar fi sa il privesti de la acelasi nivel si sa ii explici pe un ton calm ca ceea ce a facut nu e bine. Trebuie sa fii si un bun ascultator, daca vrei sa fii ascultat. Fii foarte atent cand copilul iti povesteste cum si-a petrecut ziua la scoala sau cand vrea sa iti spuna ceva. Trateaza-l cu respect, nu il ignora, pentru ca va invata acest comportament si te vei trezi ca se va intoarce impotriva ta.
A comis o greseala si ai luat o decizie, aceasta decizie trebuie sa ramana neschimbata. Daca te razgandesti imediat dupa ce ai luat o decizie iti va scadea credibilitatea in ochii copilului. Decizia luata trebuie dusa pana la capat, fie ca este una luata pentru a pedepsi un comportament gresit, fie ca este o promisiune.
Multumeste-le, ia-i in serios tot timpul, recompenseaza-i si ofera-le puterea unui exemplu pozitiv, pentru ca modul cum ii formezi de cand sunt mici are o importanta vitala pentru dezvoltarea lor.