De ce e importanta o cercetare de marketing

cercetare marketing

Aceasta cercetare poate fi definita ca si procesul colectarii, inregistrarii si analizei datelor legate de un anumit produs sau serviciu. Nevoia cercetarii de marketing deriva din conceptul precum caruia doar intelegand nevoile pietei tinta se reuseste satisfacerea lor la un grad superior.

In primul rand cercetarea de marketing este foarte utila pentru a putea lua decizii bune in legatura cu produsele si serviciile oferite. Uneori marketerul poate sa considere ca produsul pe care urmeaza sa il lanseze este foarte util consumatorilor. Cercetarea de marketing poate sa arate, pe de alta parte, ca interesul pentru produs nu este unul atat de ridicat si ca acesta nu satisface nevoile consumatorilor la un nivel superior. O cercetare de marketing eficienta va sugera optiuni si directii de urmat cu privire la produsele si serviciile noi, dar si legate de produsele deja existente.

Cercetarea de marketing ajuta de asemenea in lupta competitionala. Se pot afla date legate de identitatea competitorilor, despre reteaua pe care si-au format-o, despre cum pastreaza relatiile cu clientii si asa mai departe. In acest fel orice companie reuseste sa supravietuiasca in conditiile de competitie acerba ce exista in ziua de astazi in orice domeniu.

Maximizarea profiturilor este un alt aspect ce este favorizat de o cercetare de marketing temeinica. Cresterea vanzarilor este un lucru implicit, intrucat cercetarea va evidentia exact acele aspecte unde este nevoie de imbunatatiri, va arata exact care sunt dorintele si nevoile consumatorilor si ce atitudine au fata de produsele si serviciile oferite. Vor creste vanzarile, va creste cifra de afaceri si implicit va creste si profitul.

Prin intelegerea clientilor, competitorilor, produselor si serviciilor oferite, cercetarea de marketing echipeaza managementul cu cele necesare pentru a putea lua deciziile cele mai favorabile pentru companie. Importanta cercetarii de marketing este insa limitata la a fi folosita ca si unealta de marketing pentru a putea fi luate decizii in cunostinta de cauza. Nu se pot baza toate deciziile luate de management doar pe sondajele aplicate clientilor, rezultatele cercetarilor trebuie sa fie doar suplimente care sa ajute in luarea deciziilor eficiente pentru o firma.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.