De ce sunt oamenii atat de superstitiosi
Fiecare persoana din aceasta lume reactioneaza intr-un anume fel la diverse situatii, fie constient fie inconstient. Superstitiile sunt reactii instinctive care nu se aplica ratiunii sau logicii. Este un set de conceptii care nu au nici o legatura cu ratiunea, pe care le avem fiecare dintre noi, doar pentru satisfactia psihica sau pentru raspuns la anumite situatii.
Originile superstitiilor nu pot fi gasite pentru o rasa, religie sau zona geografica anume. Fiecare loc are setul sau de teorii si de aceea un ritual specific este urmat. Asadar orice credinta sau practica ce se presupune ca aduce noroc, prezice ceva, explica semnificatia simbolurilor religioase sau fenomene spirituale ce pot influenta evenimente viitoare sunt considerate superstitii. Nu exista o teorie suficient de convingatoare care sa le explice cu exactitate. Religiile antice si-au bazat traditiile pe suportul evenimentelor inexplicabile si indescifrabile cu care au fost confruntate societati anterioare.
Spre exemplu, in folclorul vestic, oamenii arunca sare peste umarul stang in caz ca aceasta a fost varsata, pentru a orbi demonii. Albinele erau considerate un dar din ceruri. Ceara fabricata de albine era la fel considerata un lucru sfant, de aceea multe religii folosesc lumanarile din ceara la locurile sfinte.
Una din cele mai renumite superstitii este ziua nefasta de vineri 13. Aceasta a pornit de la crucificarea lui Hristos intr-o zi de vineri, iar numarul 13 este legat de cele 13 persoane prezente la cina cea de taina. O alta legenda asociata acestei superstitii este faptul ca templierii au fost ucisi de fortele adverse intr-o zi de vineri 13, de aceea pentru multe persoane aceasta zi este una in care atentia trebuie marita.
Cultura indiana, chineza si o parte a culturii Europei prezinta de asemenea superstitii cu un istoric impresionant. Intr-atat de mare este efectul acestora incat impactul psihologic asupra populatiei se rasfrange asupra muncii, familiei sau rutinei zilnice datorita acestor traditii. Daca sunt incalcate aceste traditii si credinte, oamenii incep sa se simta in nesiguranta, chiar daca nu exista nici o explicatie logica pentru ideile lor.
Oamenii sunt superstitiosi deoarece ii face sa se simta mai increzatori in sine cand urmeaza un anume obicei. Poate fi benefic acest caz pentru promovarea unei atitudini pozitive cu privire la circumstante viitoare, de exemplu persoanele care inainte de a pleca de acasa spun o scurta rugaciune; acest obicei ii calmeaza, le linisteste mintea. Daca aceste obiceiuri sunt oarecum benefice, exista altele pe care nu trebuie sa le lasam sa ne afecteze existenta.