Efecte secundare ale suplimentelor cu calciu
Calciul este un mineral esential pentru sanatatea dintilor, oaselor, pentru coagularea sangelui, conducerea impulsurilor nervoase, stimularea secretiilor hormonale, reglarea pulsului si multe altele. Nu este insa intotdeauna posibil sa se ofere corpului necesarul zilnic de calciu. Chiar daca se reuseste un oarecare aport, nu este suficient pentru ca se pierde prin piele, unghii, excretie, par si transpiratie. Intr-o astfel de situatie persoanele apeleaza la suplimente pentru a completa cantitatea necesara. Cu toate acestea se impune si luarea de masuri de precautie, intrucat pot sa apara efecte secundare nedorite, precum cele enumerate in continuare.
Acumularea de gaze, sau, cum este definita stiintific, flatulenta. Este o conditie experimentata insa numai initial, cand se incepe consumul de suplimente, nu este o stare permanenta. Odata ce organismul se obisnuieste cu doza zilnica, flatulenta dispare.
Greata si stari de voma – supradoza de suplimente pe stomacul gol poate duce la aceste stari. Supradoza poate afecta intregul sistem digestiv. In astfel de cazuri trebuie redusa doza sau oprit consumul cu totul.
Constipatie – poate aparea in caz de consum in exces. De asemenea se intalnesc si simptome de gat si gura uscata. Se reduce considerabil cantitatea de saliva, iar daca starea persista poate duce la probleme digestive, probleme la inghitit si se reduce de asemenea si simtul gustului.
Un impact major al supradozei de suplimente cu calciu se resimte asupra stomacului si sistemului digestiv, in principal. Initial apar dureri stomacale, aici se recomanda reducerea dozei. Daca durerea persista, se poate elimina cu totul suplimentul din nutritie. Un alt aspect este pierderea poftei de mancare. Starile de dureri stomacale, greata si voma taie cu totul pofta de mancare.
Pentru a evita aceste efecte secundare nedorite, trebuie ca dozele sa fie supravegheate atent, pastrate la un nivel corespunzator, intrucat nici deficienta de calciu nu este de ignorat.