Eliberarea de stres

stres

Aproape orice aspect al vietii poate provoca stres. Acesta, in sinea sa, nu reprezinta o problema foarte serioasa, poate afecta o persoana doar daca nu se iau masurile necesare pentru a-i contracara efectele. Competitia acerba, problemele familiale si din relatie, tensiunile de la munca si multe altele – unele din cele mai frecvente cauze ale stresului din zilele noastre.

Stiati ca stresul este insa si benefic? Ar trebui cel putin sa fie, insa traind in mod constant o viata intr-un ritm foarte alert, isi depaseste acest efect benefic si ajunge sa fie daunator. Exact ca si alimentele, care sunt sanatoase, si afecteaza in diverse feluri organismul daca sunt facute excese, fie pe termen scurt, fie pe termen lung. Cand organismul detecteaza un pericol iminent, o dificultate sau o problema, elibereaza anumiti hormoni. Actiunea acestora poate duce la diverse modificari, precum cresterea pulsului, cresterea atentiei si asa mai departe. Odata ce este luata decizia de a face fata problemei sau evitarea acesteia, se revine la starea normala. Problemele incep sa apara cand situatiile stresante incep sa apara din ce in ce mai des si au si o durata prelungita.

Cum ai putea sa te eliberezi de stres?

  • Deconecteaza-te. Ia-ti o pauza de la tehnologie, in weekend, intr-o zi libera sau cand ai posibilitatea, pentru cateva ore. Calmeaza-te, relaxeaza-te, iti va prinde foarte bine, chiar daca esti o persoana foarte ocupata. Este cea mai buna cale de a combate stresul de la munca.
  • Renunta la vicii – desi majoritatea stim ca nu sunt bune, este un lucru mai usor de zis decat de facut. Unii beau si fumeaza pentru a combate stresul. Efectul este insa unul advers, intrucat se creste si mai mult rata cardiaca, se ajunge la deranjamente in odihna si starea generala se inrautateste.
  • Mediteaza – corpul are nevoie de miscare in mod regulat pentru a se mentine in forma, la fel si mintea trebuie mentinuta in forma si relaxata. Meditand, scade rata cardiaca, respiratia incetineste, tensiunea arteriala ajunge la un nivel normal si oxigenul este distribuit mai eficient. Se imbunatateste sistemul imunitar, mintea se relaxeaza si creste de asemenea si creativitatea.
  • Exercitii fizice – cu ajutorul acestora poti combate atat simptomele stresului cat si o mare varietate de afectiuni fizice. Chiar si o plimbare zilnica de 30 de minute este foarte benefica pentru relaxarea mintii si a corpului.

Acestea ar fi doar cateva dintre remediile pentru stres care au efecte foarte pozitive. Alte activitati ar mai putea fi yoga, exercitii de respiratie, dezvoltarea unui hobby sau orice alta activitate care scade nivelul de agitatie si de stres.

Leave a Comment

Your email address will not be published.