Este obligatoriu cardul de sanatate?

Card de sanatate

Cardul de sanatate CEAS este un proiect de interes national care are ca scop principal transparentizarea si eficientizarea fondurilor utilizate in sistemul de asigurari sociale de sanatate. Cardul national de sanatate este codul de acces pentru toate sistemele informatice ale CNAS, devenind instrumentul de confirmare a prestarii tuturor serviciilor din sistem.

Cetatenii romani care nu au primit inca acest document vor avea in continuare servicii medicale gratuite. Totui, medicii i-au trimis pe bolnavi imediat la casele de asigurari pentru a intra in posesia cardului de sanatate. In cazul in care nu vor face acest lucru, medici i-au ameninat pe bolnavi ca nu le mai dau retete compensate.

Cardul de sanatate a fost primit deja de aproximativ 14 milioane de romani, acestia fiind nevoiti sa-l utilizeze atunci cand fac o vizita medicului de familie, la spital, intr-un laborator de analize medicale sau atunci cand primestc retete cu medicamente compensate. Cu toate acestea, aproape 900 de mii de persoane nu au card de sanatate, majoritatea acestora fiind din municipiul Bucuresti.

Cardul de sanatate a devenit, de la data 1 mai, obligatoriu iar orice serviciu medical ar trebui validat cu acesta. Spitalele au facut internari validate cu cardul, primind, de asemenea, si bolnavi care nu aveau card, in primele zile de functionare a acestui sistem.

Activarea cardului de sanatate se va face la orice furnizor de servicii medicale- cabinet de medicina primara, spital, ambulatoriu, laborator, la care asiguratul va apela prima data dupa primirea cardului. De asemenea, nu este necesar ca asiguratul sa mearga special la medic pentru activarea cardului. Odata ce acest card a fost activat, fi prezentat ori de cate ori asiguratul apeleaza la furnizorii aflati in contract cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pentru servicii medicale sau farmaceutice. Utilizarea cardului reprezinta o dovada ca pacientul a fost prezent la furnizorul de servicii medicale.

Leave a Comment

Your email address will not be published.