Factori ce influenteaza satisfactia la locul de munca

satisfactie

Parintii si bunicii ne pot spune ca in vremea lor, odata intrati in campul muncii, nu isi mai schimbau serviciul. Doar se angajau si lucrau toata viata acolo, pana la pensionare. Probleme precum satisfactia la locul de munca sau schimbarea jobului pentru un salariu mai bun erau scoase din discutie. In zilele noastre situatia sta cu totul altfel. Tendinta generala este de a schimba joburile pana cand gasesti acea meserie sau acea ocupatie care ti se potriveste si care iti aduce si satisfactii. Astfel iti vei schimba des abordarea, vei incerca lucruri noi, vei accepta noi provocari si tot timpul vei fi in cautarea a ceva mai bun. Satisfactia la locul de munca joaca un rol important in cadrul fiecarui job, iar daca nu exista este cel mai bun motiv pentru renuntare. Factorii care influenteaza gradul de satisfactie in legatura cu locul de munca sunt exemplificati in continuare.

Un salariu satisfacator este unul din principalii factori care te fac sa fii multumit de jobul pe care il ai sau te fac sa alegi un anume job tocmai pentru acest motiv. Studiile arata ca plata si posibilitatile de crestere a salariului determina gradul de satisfactie al angajatilor si va determina o crestere a productivitatii.

Dezvoltarea personala este un alt factor strans legat de satisfactia la munca. Din ce in ce mai mult angajatii cauta locuri in care exista in continuu provocari, trebuie sa existe ceva care sa ii motiveze sa mearga inainte, sa le puna la incercare abilitatile, sa ii faca sa gandeasca si sa conduca diverse expertize pentru gasirea solutiilor. Joburile ce implica o activitate monotona si in care provocarile apar rareori sunt considerate plictisitoare si unii angajati se considera chiar plafonati la un moment dat, neavand nici o posibilitate de dezvoltare.

Un job care are conceput un bun sistem de evaluare, in care realizarile fiecarui angajat au parte de recunoastere si de apreciere este ceea ce cauta viitorii angajati in ziua de astazi. Cauta sa fie incurajati si motivati pentru a continua sa isi aduca contributia in firma; un angajat care stie foarte bine ca eforturile ii vor fi rasplatite se va ajuta atat pe sine, cat si organizatia in care lucreaza, sa progreseze.

Fiecare ne-am stabilit niste obiective care sunt strans legate de reusita si dezvoltarea profesionala. Un job care ofera multe posibilitati de atingere a acestor obiective va oferi net un nivel de satisfactie mai mare decat unul ce obliga angajatul sa isi desfasoare activitatea intr-o rutina zilnica.

Conditiile de munca influenteaza de asemenea gradul de satisfactie al angajatilor, aici vorbim de ergonomie, luminozitate, spatiu si alte aspecte de acest gen, precum si relatiile inter si intra personale cu superiorii, colegii si restul personalului. O persoana isi va dori sa mearga la munca daca ii place sa fie impreuna cu colegii si mediul este propice.

Fiecare din acesti factori joaca un rol foarte important in starea si atitudinea angajatului fata de locul de munca. Satisfactia la locul de munca influenteaza direct proportional si nivelul productivitatii angajatului, asadar daca iti doresti ca afacerea ta sa prospere, asigura-te ca angajatii sunt multumiti.

Leave a Comment

Your email address will not be published.