Greseli de evitat in meseria de parinte
Este o tendinta umana naturala de a coplesi cu dragoste si fericire propriii copii si de a le face toate poftele. Cand ofera totul copiilor, parintii rareori se gandesc la cat cheltuie cumparand lucruri care nu sunt neaparat necesare, ei dorind doar sa ofere o viata mai buna copiilor indiferent de ce inseamna asta.
Printre greselile din punct de vedere financiar pe care le fac parintii cu copiii lor se numara cumpararea de lucruri scumpe. Trebuie sa se intrebe in primul rand daca un alt lucru, mai putin scump, nu poate face acelasi lucru, nu poate satisface aceeasi nevoie a copilului. Daca se reuseste sa se faca diferenta dintre nevoie si moft, copiii vor invata de asemenea acest lucru.
Cumpararea de lucruri in exces este de asemenea o greseala. Noii parinti sunt mai predispusi la aceasta greseala intrucat sunt atatea lucruri dragute de cumparat pentru un nou nascut incat pur si simplu nu pot sa reziste tentatiei. Ceea ce nu realizeaza este ca fac cumparaturi in exces si in cele din urma ajung sa cheltuie mai multi bani decat este necesar.
Evitarea discutiilor legate de bani cu copiii este de asemenea o greseala. Desi uneori credem ca cei mici nu sunt suficient de maturi pentru a intelege, chiar de la o varsta frageda pot fi pusi in tema cu ceea ce inseamna banul si ce inseamna a-l cheltui prea repede. In acest fel vor intelege ca trebuie sa isi dea seama daca intr-adevar au nevoie de acel lucru nou pe care il vad in supermarket, sau doar e ceva ce isi doresc pe moment.
Pe langa greselile legate de partea financiara, parintii trebuie sa evite si sa ofere un exemplu prost. Copiii invata foarte multe doar observand cum reactioneaza parintii in diverse situatii, decat prin invataturile verbale.
Toate aceste greseli in meseria de parinte trebuiesc evitate, nu numai pentru a cheltui mai putin, ci si pentru a forma o conceptie corecta a copilului despre valoarea banului si modul de a-l folosi eficient.