Hollywood-ul si personajele de culoare

Barbati afro-americani

In postarea trecuta am vorbit despre perceptia personajelor gay in Hollywood. In acest articol, vreau sa vorbesc tot despre Hollywood, insa acum, despre cum prezinta el personajele de culoare … atunci, cand le prezinta.

Poate ca ati observat asta, dar nu sunt personaje de culoare in “Stapanul inelelor”. Singurii actori implicati sunt acoperiti cu straturi groase de machiaj. Dar, ok, acele filme sunt bazate pe carti din anii 1940, insa cum ramane cu cartile mai recente, ca “Urzeala tronurilor”? Pai … singurele personaje non-albe care au aparut pana acum sunt razboinicii Dothraki si niste straini dubiosi care au venit pe taramul albilor bogati pentru a le lua femeile si tronul.

Apoi, avem “Cronicile din Narnia”, in care singurul personaj negru este un monstru. Filmele “Harry Potter”, pe de alta parte, au personaje de culoare, precum copilul care anunta meciurile de Vajhat si … celalalt copil.

Deci, care e treaba? In linii mari, e vina lui Tolkien. Genul fantasy e bazat cam pe ceea ce a scris el, si, desi era anti-rasism in viata reala, acesta era tot un produs al epocii lui: din aceasta cauza, cand ne gandim la “fantasy” ne vin in minte oameni albi cu accent britanic care se lupta cu salbatici si monstri. Un exemplu bun al influentei lui Tolkien este faptul ca personajele din “Urzeala tronurilor” vorbesc cu accent britanic … in ciuda faptului ca George R.R. Martin este din New Jersey.

Problema este mult mai vizibila in adaptarile cinematografice pentru ca in televiziune si film, totul trebuie standardizat – exact cum este un anumit tip de lumina care este folosit pentru telenovele, serialele fantasy au nevoie de o anumita estetica, una dintre ele fiind “toata lumea este alba.” Cartile “Urzeala tronurilor” au personaje non-albe, insa, pana acum, au tot fost eliminate din serial. Pe de alta parte, personajele de culoare dubioase pe care le-am mentionat sunt albe in carti … si, ca o coincidenta, au si roluri mai importante acolo.

Cel mai comic exemplu, intr-un mod trist, este seria “Harry Potter”. Colega lui de clasa, Lavender Brown este jucat de o fetita de culoare in primele cinci filme, pana in al saselea, cand primeste un rol mai important si incepe o relatie cu prietenul lui Harry, Ron. OK, in primele filme era doar un personaj episodic, fara replici, deci este posibil ca producatorii sa nu fi realizat ca rolul fusese distribuit inainte, iar rasa ei nici nu este descrisa in carti. Insa, nu e putin dubios ca atunci cand era un personaj neimportant au zis “Hai s-o facem negresa”, insa cand a devenit importanta, au presupus ca trebuie sa fie caucaziana?

Leave a Comment

Your email address will not be published.