Hollywood-ul si personajele gay

Brokeback Mountain

Hollywood are mereu probleme cu crearea unui personaj care nu este un barbat heterosexual alb. Personajele asiatice sunt mai mereu diabolice, personajele de culoare sunt secundare si mor primii, femeile vorbesc doar despre barbati. In acest articol, insa, voi vorbi despre cum prezinta Hollywood-ul minoritatile sexuale.

In urma cu cateva decate, era foarte rar sa vezi un personaj gay sau bisexual in filme, si daca totusi aparea, nu se vorbea despre asta – iti dadeai seama doar din modul exagerat in care se purta. In ziua de azi, Hollywood-ul este mai deschis fara de personajele gay … atata timp cat sunt psihopati sau mor.

Serios, ganditi-va la toate filmele in care personajele gay mor la sfarsit: in primul rand, avem filme ca “Milk” sau “Boys Don’t Cry”, insa acestea sunt biografice, deci e de inteles. Dar cum ramane cu “Brokeback Mountain”, “Philadelphia” sau “A Single Man?” Sau serialul “Buffy, vanatoarea de vampiri” care a petrecut doua sezoane si jumatate creand cea mai normala si complexa relatie lesbiana din istoria televiziunii .. apoi au omorat-o brusc pe una si au transformat-o pe cealalta intr-o psihopata criminala, brusc indeplinind ambele stereotipuri.

Apoi, sunt filme ca “Pulp Fiction” si “Tacerea mieilor”, in care singurele personaje gay sunt diabolice si trebuie sa moara. Sau “Basic Instinct”, “Talentatul Domn Ripley” si “Corpul lui Jennifer”, care folosesc tendintele non-heterosexuale ca semnal ca un personaj o sa scoata sisul la inaintare. Evident, exista si o multime de filme in care personajele gay nu sunt violenta sau moarte, dar faptul ca trebuie mentionat, este trist.

Care e treaba? Pe scurt, asta vede Hollywood-ul ca fiind progresist. Din anii 1980 si 1990 a aparut o tendinta in care personajele gay erau personajele diabolice, de la criminalul in serie gay din “Cruising”, pana la cuplul de lesbiene vampiri din “The Hunger”. Dar, in 1995 importantul documentar “The Celluloid Closet” a scos in evidenta acest lucru, lansarea sa coincizand cu o serie de proteste legate de modul in care homosexualii erau prezentati in filme ca “Tacerea mieilor” si “JFK” (unde o conspiratie gay este responsabila pentru uciderea lui Kennedy).

Hollywood-ul a cedat presiunii si a inceput sa includa personaje non-psihotice, dar numai in roluri secundare – autorul Brent Hartinger considera ca pana si in ziua de azi, personajele de fictiune gay au o sansa mai mare sa moara, din moment ce sunt rar protagoniste. Harting a mai scos in evidenta si faptul ca intr-o perioada de cateva saptamani in 2010, serialele “Spartacus”, “Big Love”, “Lege si Ordine”, “SVU” si “NCIS: Los Angeles” au omorat personaje secundare, toate intamplandu-se sa fie gay.

Leave a Comment

Your email address will not be published.