Importanta socializarii pentru copiii mici
Dupa ce copilul tau atinge o varsta indeajuns de mare incat sa constientizeze lumea din jur si faptul ca o comunicare cu ceilalti este esentiala pentru el, este important ca noi, ca parinti, sa ii oferim mediul si contextul social esential pentru dezvoltarea de abilitati bune de socializare.
De pe la 2 ani, copilasii incep sa isi dea seama de lucrurile din jurul lor, de importanta celorlalti in viata lor si de faptul ca alti copii sau alti oameni sunt exact sprijinul si tovarasii de joaca de care au nevoie cateodata.
Acestia isi doresc sa experimenteze, sa se joace si sa isi exprime abilitatile de comunicare cu ajutorul cunostintelor pe care le-au acumulat, a senzatiilor resimtite si a capacitatilor motorii pe care le-au dobanfit de curand.
Vorbitul si jucatul, dar si mersul si practicarea diferitelor activitati in comun ajuta copiii sa se dezvolte si sa creasca asa cum ar trebui, si astfel un parinte sau niste parinti grijulii si atenti ar trebuie sa dea foarte mare importanta acestei perioade din viata celor mici.
Este esential sa fie alaturi de copiii lor inca de la o varsta frageda pentru ca cei mici sa isi dezvolte un simt de apartenenta si de comuniune cu familia, sa fie fericiti si sa se simta impliniti in mediul familial in care cresc.
Activitatile in comun, masa luata impreuna, jocurile si desenele sau activitatile din aer liber sunt exact lucrurile pe care trebuie sa le faceti in comun si cu care sa umpli timpul micutului tau. Este de asemenea foarte important sa comunici foarte mult cu copiii tai mici, sa le explici anumite lucruri in felul in care acestia ar putea intelege si memora, si sa ii inveti despre rolul anumitor aspecte din viata de zi cu zi.
Dorintele pe care le manifesta un copilas de 2 anisori sunt dintre cele mai simple, dar foarte adecvate si specifice varstei si dezvoltarii lor: refuzul de a imparti jucariile cu ceilalti copii sau cu strainii, folosirea cuvintelor “da” si “nu”, crizele de plans sau dorinta de a se juca de unii singuri. Insa, toate aceste aspecte nu trebuie sa va afecteze, pentru ca sunt normale pentru varsta la care se afla cei mici.