Marketing online – avantaje si dezavantaje

marketing online

Marketingul online a devenit unul din cele mai inovative medii pentru organizatii de a-si promova produsele si serviciile. Industria marketingului online are o valoare tot mai mare si se dezvolta intr-un ritm foarte alert. Multe afaceri si case de afaceri au constatat o crestere considerabila a vanzarilor odata ce au trecut si in mediul online, iar acest lucru i-a determinat aproape pe toti sa faca acest lucru. Exista insa, ca in orice situatie, atat avantaje cat si neajunsuri.

Avantaje:

  • Promovarea afacerii online ofera acces la o scara de consumatori potentiali mult mai larga.
  • Internetul este singurlui mediu de vanzari ce trece peste barierele geografice si nationale. Anunturile pot fi postate si oameni din intreaga lume le pot vedea.
  • Costurile promovarii afacerii pe internet sunt mai mici comparativ cu orice alt mediu de marketing. Acest lucru face ca promovarea online sa fie foarte la indemana si pentru afaceri aflate la inceput.
  • Internetul ofera posibilitatea de a ramane tot timpul conectat cu clientii in timp real, pentru a oferi sprijin si consultanta in caz de nevoie.
  • Marketingul online economiseste timp si bani, de asemenea exista suport 24 ore din 24, 7 zile din 7.

Dezavantaje:

  • Desi marketingul online ofera acces la mai multi potentiali clienti, costurile initiale ale realizarii unui site pot fi destul de ridicate, aici se includ costurile cu webdesignul, cu mentenanta, cu echipamentele hardware si aplicatiile software necesare.
  • Exista inca multi clienti care folosesc internetul doar pentru informatii. Spre exemplu se cauta specificatii despre un telefon anume, insa decizia finala de cumparare se ia numai in momentul in care clientul este in magazin si are telefonul in mana.
  • Marketingul online nu are acea atingere umana, acea interactiune cu vanzatorul, posibil ca acest lucru sa afecteze construirea de relatii vanzator-cumparator si chiar si publicitatea “din gura in gura”.
  • Marketingul online depinde de tehnologie, care este vulnerabila, putand aparea defectiuni tehnice. Spre exemplu, cand un client nu poate cumpara un produs accesand un site datorita unei dificultati tehnice, devine iritat si pleaca pe un alt site concurent.

Desi exista inca unele provocari implicate in marketingul online, se poate spune ca acesta a dus la o crestere a transparentei si a usurintei de cumparare a produselor. Nevoia actuala este de a indeplini intr-un mod rapid orice nevoie, astfel marketingul pe internet se dovedeste a deveni benefic pentru oricine.

1 Comment

  1. Popa Dumitru

    Cred ca am sa fac si eu in curand marketing online.

    Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *