Motive pentru a nu te compara cu altii

Mereu ai tendinta sa te uiti la cei din jurul tau si sa observi ca sunt altfel fata de tine. In ce sens? Fie sunt mai frumosi, mai eleganti, mai bogati, mai inteligenti. Si bineinteles ajungi sa te simti inferior lor.

Psihologii sunt de parere ca inca din compilarie avem tendinta sa ne comparam mereu cu altii. Nu este rau sa te compari tot timpul cu altii dar uneori acest lucru poate duce la frustrari sau invidii. Daca stam sa negandim bine daca ajungi sa tot te compari cu altii acest lucru devine un obstacol in evolutia ta.

In primul rand cand ajungi sa te compari cu alte persoane iti scade aprecierea de sine. Acest lucru inseamna ca nu prea ai o parere buna despre tine si nu iti cunosti valoarea. Daca tu nu te apreciezi nu astepta ca altii sa o faca. Un om care are incredere in propria persoana nu simte nevoia sa se compare cu nimeni. Important este sa descoperi ce calitati ai nu te judeca prea aspru.

De asemenea daca faci acest lucru devii dependenta de altii. In primul rand ajungi sa depinzi de parerile celorlati. Indifenet ce ai face tu alte persoane iti indica directia in care trebuie sa te indrepti. Ca sa nu mai spunem ca in acest fel pierzi timp si energie. Irosesti timpul aiurea cand sunt atatea lucruri interesante de facut. Mai ales daca gandurile sunt indreptate catre alte persoane consumi energie.  Atunci cand vei inceta sa te compari cu altii vei avea mai multa energie si timp pentru tine si viata ta.

Daca vrei sa fii fericit cel mai important este sa nu te compari cu nimeni altcineva decat cu tine insuti. Si un alt lucru important este sa te accepti asa cum esti. Este bine sa ai modele in viata dar doar ca sa te inspire nu ca sa iti controleze mintea.

Leave a Comment

Your email address will not be published.