Muzica afecteaza gustul vinului
Ca parte dintr-un experiment, cercetatorul Adrian North de la Universitatea Heriot Watt a cerut unei audiente sa clasifice cateva cantece in categorii specifice. Muzica a putut fi clasificata ca fiind “puternica si tare”, “subtila si rafinata”, “proaspata si reconfortanta” sau “moale si dulce”.
In faza a doua, North a cerut unui al doilea set de subiecti sa bea fie Cabernet Sauvignon sau Chardonnay in timp ce ascultau muzica clasificata de mai inainte, in timp ce un alt set controlat de oameni a fost pus sa bea vin fara a asculta muzica de orice fel.
Unii si-au sorbit bautura in timp ce au ascultat “Valsul florilor” de Tchaikovsky(subtil si rafinat); altii au savurat bautura vinul pe “Slow Breakdown” de la Michael Brook(moale si dulce). Dupa testul cu degustatul, subicetilor le-a fost cerut sa grupeze vinurile intr-una dintre categoriile mentionate mai sus.
Pana ce North si-a terminat studiul, acesta a descoperit ca muzica are intr-adevar un impact puternic asupra felului in care cu totii percepem vinul. De exemplu, atunci cand oamenii au baut vin rosu in timp ce au ascultat “Carmina Burana” de la Carl Off, 60% dintre subiecti si-au descris bautura ca fiind “puternica si tare”.
Un procentaj mai mare a subicetilor testati a clasificat vinul ca fiind “proaspat si reconfortant” in timp ce au ascultat “Just can’t get enough” de la Nouvelle Vague. Asadar, data viitoare cand vei vizita un restaurant si vei comanda o bautura, acorda o atentie deosebita fundalului muzical. Va putea schimba intr-adevar modul in care vei percepe si vei simti vinul.
La fel se intampla si in cazul celorlalte tipuri de bauturi, pentru ca muzica ne da o influenta mai buna sau mai rea legata de ceea ce consumam, si de asemenea si asupra comportamentelor noastre. Muzica este un concept de calitate, ce poaye schimba perceptia oricui despre orice.