O tactica de negociere surprinzatoare care functioneaza

tactica

Data viitoare cand te vei fi pus in situatia de a negocia acerb, fie ca este negocierea unui salariu, vanzarea casei sau masinii sau o propunere de afaceri, s-ar putea sa nu fie deloc o idee rea sa faci cateva amenintari subtile sau mai putin subtile. Studii realizate arata ca mai degraba obtii ceea ce iti doresti dintr-o negociere daca faci o amenintare decat daca te infurii.

Rezultatele studiilor arata ca furia nu este la fel de eficienta ca si o simpla amenintare in momentul in care doi oameni incearca sa ajunga la un consens. Cercetarile au fost dovedite observarea unei serii de negocieri intre diversi participanti. Astfel atat furia cat si amenintarile au dus la concesii, insa simplele amenintari de fiecare data aveau rezultate mai bune. Astfel a pleca de la negociere in ultimul moment poate fi o buna tehnica de a ajunge la un consens.

Odata ce te-ai infuriat, poti spune lucruri la nervi, pe care exact la fel le va considera si cealalta parte cu care negociezi. O persoana care ameninta pare mult mai determinata, nu e doar cineva care se agita pentru ca nu ii convine ceva.

Singurul secret este ca aceste amenintari sa fie facute fara alte emotii sesizabile, altfel pot fi percepute ca furie. In plus, furia intr-o negociere nu va avea decat efecte negative viitoare, afectand negocierile ulterioare.

Orice fel de amenintare ar fi, trebuie sa fie exprimata clar, prin cuvinte sau prin gesturi (de ex. gestul de a parasi negocierea), poate fi exprimata subtil sau direct (in functie de cum se impune), si de asemenea trebuie facuta cu calm, pentru a nu fi confundata cu niste simple vorbe spuse la nervi. Asadar fie ca iti vinzi masina si negociezi pretul, fie ca ai ajuns sa negociezi salariul dupa interviu sau dupa o perioada lucrata, cumperi o casa sau te afli in orice alt tip de negociere, adu-ti aminte si de acest sfat. Te va ajuta!

Leave a Comment

Your email address will not be published.