Pot animalele sa prevada dezastrele naturale?

animale

Povesti de acest gen legate de comportamentul animalelor in preajma dezastrelor dateaza inca din Grecia Antica, peste 300 de ani inainte de Hristos. Oamenii au vazut inca de atunci o legatura intre comportamentul animalelor si dezastrele iminente ce erau pe cale sa se petreaca.

In momentul in care auzim expresia “instinct animal”, nu stim exact cum sa o descriem. Ar putea fi o perceptie extrasenzoriala, o premonitie, un asa-zis “al saselea simt”. Fara indoiala animalele au simturi mult mai ascutite, care le ajuta sa supravietuiasca in salbaticie. Poate insa acest instinct sa le ajute, sa se protejeze cand este vorba de un dezastru natural?

Pentru animalele salbatice supravietuirea este obiectivul principal. Din acest motiv simturile auzului si mirosului sunt mult mai accentuate fata de cele ale omului. Aceste simturi le ajuta sa supravietuiasca in medii precum jungle, savane, chiar mari si oceane. Simt vibratii imperceptibile pentru oameni, folosesc chiar si campurile electromagnetice pentru a se deplasa din loc in loc – cazul pasarilor migratoare. Alte modele comportamentale de acest gen au mai fost observate in preajma ploilor abundente – fluturii si albinele dispar complet din peisaj, cautand parca un loc sigur si uscat. Tot pasarile migratoare s-a observat ca isi amana plecarile cand sunt pe cale de a porni uragane, chiar si cainii si pisicile au un comportament diferit, incercand sa scape de la stapani si de a ajunge in siguranta cand un cutremur este iminent.

Animalele isi schimba comportamentul pentru motive inexplicabile pentru oameni. Este foarte dificil ca aceste modele comportamentale sa fie studiate, intrucat animalele se comporta diferit cand sunt in captivitate, fata de atunci cand sunt in libertate. Pentru necuvantatoarele din salbaticie insa, acest “al saselea simt” este o chestiune de viata si moarte, ceea ce le asigura supravietuirea. Oamenii au alte modalitati prin care pot sa prevada dezastrele, tehnica si statistici, insa pentru animale ceea ce noi consideram a fi clarviziune ar putea fi ceva la ordinea zilei. Poate ca nu este inca in totalitate cunoscut acest fenomen, insa nu poate fi nici negat.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *