Presiune cu azot – pro si contra

presiune azot

Cu cateva saptamani in urma am plecat cu un prieten cu masina cu un alt grup cu care nu ne vazusem de mult timp. Inainte de a pleca la drum am oprit la un service pentru a echilibra rotile si pentru a face presiunea la anvelope. Am vazut ca totul a costat putin mai mult decat de obicei, si l-am intrebat pe amic de ce. Am primit si explicatia – pe langa echilibrarea rotilor presiunea fusese facuta cu azot. Am vrut sa aflu ce avantaje are asta pentru autoturisme, si am primit si explicatia.

De obicei presiunea cu azot se face la pneurile aeronavelor si a masinilor de curse. Folosirea sa la autovehiculele folosite zilnic, in mod curent, este ceva relativ nou, insa a inceput sa fie utilizata datorita avantajelor pe care le are.

O anvelopa umflata cu azot va mentine presiunea mult mai bine si pentru o perioada mai lunga de timp, comparativ cu una umflata cu aer. Acest lucru se datoreaza faptului ca moleculele de azot sunt mai mari decat moleculele de oxigen si prin urmare posibilitatea de scurgeri sau scapari prin ventilul cauciucului este mult mai mica.

In mod indirect, asta ajuta si la eficienta vehiculului, la un consum mai redus de combustibil. Se stie faptul ca un cauciuc cu presiune necorespunzatoare mareste consumul de combustibil, motorul trebuind sa depuna mai mult efort pentru a pune rotile in miscare. Oxigenul si vaporii reactioneaza cu interiorul anvelopei, afectand in timp chiar si jantele, ducand la aparitia ruginii. Acesta nu este si cazul presiunii realizate cu azot, care nu are acest efect daunator asupra anvelopei sau jantei.

Singurul posibil neajuns al presiunii cu azot ar putea fi considerat pretul mai ridicat fata de presiunea normala realizata cu aer. Din punct de vedere al sigurantei si eficientizarii consumului, presiunea cu azot este optiunea perfecta pentru orice conducator auto.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *