Traditii din Turcia

femei in Turcia

La  capitolul atractii turistice, Turcia este printre preferatele locatii alese de turisti cand vine vorba ca acestia sa se relaxeze si sa isi contureze amintiri de neuitat, pe plajele acesteia sau in vechile temple. Exceptand frumusetile patriei turcesti, aceasta tara s-a facut remarcata si printr-o serie de traditii care dainuie si pana in ziua de astazi, fiind un prilej pentru tineri de a pleca din tara-mama si a se instala intr-una gazda.

Un binecunoscut obicei este acela al casatoriei intre rude, astfel incat daca esti femeie si sotul rau a murit din cauze naturale sau pentru ca nu a respectat alte traditii, tu ca femeie esti obligata sa te casatoresti cu fratele sotului, adica cumnatul tau de pana atunci. Probabil ca multora dintre noi ni se pare o traditie injositoare, fara fundament logic, dar in ciuda acestor aspecte, este o traditie care asigura continuitatea poporului.

O alta traditie este cea a respectarii sefului de clan si a clanurilor care conduc populatia. Tot aici, se impune ca in cazul urmasilor, pe cale masculina, acestia sa preia stafeta de conducator si de supraveghetor al clanului si al actiunilor care se petrec in interiorul acestuia. In cazul in care in familia conducatorului nu este nici un urmas pe cale masculina, se va apela la nepoti sau verisori de gradul intai.

Probabil cea mai neplacuta traditie pentru femei este cea a vesmintelor. Acestea sunt obligate sa isi ascunda pe cat posibil podoaba capilara, sa nu poarte machiaje stridente, si sa adopte un stil vestimentar cat mai simplu. Intr-o alta acceptiune, traditia tuceasca impune femeilor sa traiasca in credinta islamica, intr-o ascultare permanenta, in umbra barbatilor. Femeile nu ies niciodata singure pe strada, iar daca se intapla din motive bine intemeiate sa le intalnesti pe strada, acestea sunt acoperite de vesminte din cap pana in picioare.

Casatoriile persoanelor musulmane sunt privite ca evenimente majore si e normal ca acestea sa dureze cateva zile, sa aiba un numar mare de invitati si de musafiri, incat intreg poporul sa stie despre acest eveniment. Contrar nuntii, inmormantarea trebuie sa fie una simpla, in care o slujba mica asigura linistea celui decedat, unde nu este loc de fala si de evenimente costisitoare, astfel incat, la turci, defunctul se ingroapa intr-un material asemanator cearceafului, in lipsa unui sicriu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *