Varsta si timpul

In melodia lui Willie Nelson “Funny how time slips away”, cantaretul se lamenteaza “It’s been so long now but it seems like it was only yesterday”. Amintindu-ne de trecut, realizam pe data ca evenimentele s-au intamplat cu foarte mult timp in urma, insa amintirea lor este inca vie si le face sa para cum ca acestea sunt mult mai apropiate ca timp.

Acest efect telescopic creaza iluzia convingatoare cum ca anii trec mult mai repede odata ce imbatranim. In alte cuvinte, timpul telescopic provine din discrepanta dintre timpul masurat si cronologia noastra subiectiva. Un alt motiv pentru care anii par sa se scurga mai repede odata cu varsta este simpla proportie a acestuia. Odata ce vietile noastre devin mai pline de rutina si mai redundante, aceasta perceptie acelerata devine mai puternica.

Creierele noastre tind sa treaca peste anumite evenimente care se intampla mereu si mereu pentru ca nu este nevoie sa acumuleze informatii care deja s-a intamplat si se vor mai intampla de cateva ori bune. Timpul actual scurs nu este procesat in timpul evenimentelor redundante, de aceea ne pare ca trece o vesnicie pana sa ajungem intr-un nou loc, decat sa ne intoarcem inapoi acasa, care pare sa dureze jumatate de timp mai putin, chiar daca distanta este aceeasi in ambele directii. 

Aceasta solutie de alungire a anilor nostri recenti este o simpla noutate. Fii spontan, fa ceva nou, sparge monotonia timpurilor gri si a activitatilor rutiniere, iar timpul se va putea scurge din nou in mod normal pentru tine, adica exact in modul in care ar trebui sa se desfasoare, mai incet decat cu rapiditatea ce ni se pare ca ni se scurg vietile uneori.

Timpul ar trebui sa ne fie aliat, sa ne ajute sa il apreciem si sa apreciem exact ceea ce avem si ce bucura aceasta viata. Ar trebui sa ne faca sa valorizam fiecare clipa din el, pentru ca pe masura ce acesta trece, si vietile noastre se scurg si varsta noastra inainteaza.

Leave a Comment

Your email address will not be published.